02/07/2024 0 Kommentarer
Millioner af korssting - historien om altertæppet
Millioner af korssting - historien om altertæppet
# Nyheder
Millioner af korssting - historien om altertæppet
Præst og kirke- og kulturmedarbejder Maria Louise har været på skattejagt i kirkens kælder. Og hun fandt denne gamle, spændende historie dernede:
I kirkens gemmer har jeg fundet et helt særligt sæt af korsstingsmønstre, avisartikler, breve, takketaler og sy-vejledninger. Et vidnesbyrd om at 27 damer sammen med resten af menigheden 1. søndag i advent 1975 kunne nyde synet af deres store arbejde, da altertæppet i kirken blev indviet. Forud var gået tre et halvt år med millioner af korssting, ømme fingre og mange tanker som på deres helt egen måde var blevet en del af det nye tæppe.
I dag er det os, som kan nyde synet af stjernetæppet samt damerens snilde, flid og udholdenhed. Ikke to af tæppets mange stjerne er ens, det har kirkens arkitekt Kaj Gottlob sørget for med sit unikke tæppedesign fra 1929, der gennem tiden har fået mange til at tænke på salmen ”Dejlig er den himmelblå”.
Igennem de år jeg har været ansat i kirken, har jeg hørt mange forskellige meninger og fortællinger om tæppet. En af anekdoterne lyder, at konfirmander fik lov at til blive konfirmeret ud for netop den stjerne, som deres mødre eller bedstemødre havde broderet. En anden historie, som jeg har arvet, beretter at en altertæppe-damerne fra 1970’erne stolt bar broderiarven videre efter sin mor og bedstemor som havde været med til at brodere det oprindelige stjernetæppe til kirken i 1930’erne, og som det nye er en tro kopi af.
Men sikkert og vist er det, at aviser lige fra Politiken i København til Lokalavisen på Frederiksbjerg bragte artikler om stjernetæppet, hvor materialerne var importeret fra Frankrig, syet af lokale Frederiksbjerg-damer superviseret af Håndarbejdets Fremme. Et stort og omfattende arbejde der løb op i den nette sum af 32.000 kr. og uendeligt mange timers ubetaleligt frivilligt arbejde. Dengang som nu var ønsket, at tæppet skulle holde i mange år og nydes af flere generationer.
Jeg kan blot sige af hjertet tak for det fine arbejde som i dag tjener både til pynt og nytte når vi til utallige børnesangseftermiddage i kirken synger ”Du som har tændt millioner af stjerner” og hopper frimodigt rundt på de millioner af korssting og tanker, som damerne har sat som deres eftermæle.
Kommentarer