Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Fernisering: Claus Brøndum Sørensen og Kirsten Jæger

FEB
24

Fernisering: Claus Brøndum Sørensen og Kirsten Jæger


Dato Søndag d. 24. februar 2019, Kl. 13:30 til kl. 14:30
Sted Sognehuset
Medvirkende
Skt. Lukas Kunstforening
Fernisering: Claus Brøndum Sørensen og Kirsten Jæger

Claus Brøndum Sørensen maler minimalistiske landskaber. Han er uddannet kunsthistoriker, og inspirationen er da også hentet i flere hundrede års billedkunst. De italienske renæssancemalerier optog ham allerede i studietiden, - især sfumato-landskaberne som dannede baggrund for højrenæssancens portrætkunst. En anden interesse var de hollandske 1600-tals malere, der tog udgangspunkt i det flade landskab og de høje himle. Også romantikkens malere ser ud til at have påvirket Claus Brøndum Sørensen, herunder måske især Friedrich, der blev en mester i at vise små skikkelser i stor natur.

Claus Brøndum Sørensens malerier er afdæmpede og rolige, i nogle tilfælde nærmest meditative. Maleriernes stilhed understreges af, at der ikke er mennesker til stede. Det er som om betragteren er alene i denne slørede og melankolske billedverden. Af og til fornemmes dog andre menneskers tilstedeværelse ved et mat lys i det fjerne. Det kan også være en vejstribe eller en lille bygning. Disse diskrete og ydmyge referencer til menneskelig aktivitet præsenteres i et stort anlagt landskabsrum.

Nogle landskaber forekommer oplevet i forbifarten gennem en bilrude. Man får et flygtigt glimt af et levende hegn eller et dæmpet lys under mørke træer med et kig ud til en diset horisont– og i næste øjeblik er man suset forbi. Detaljerne udviskes i hukommelsen. Men splitsekundets indtryk og stemning hænger fast. Øjeblikket forvandles til evighed.

Ligesom motiverne klart genkendes som dansk natur, så er også formsproget klart dansk. Især det afdæmpede, blålige, ofte næsten sølvagtige lys, har en særlig nordisk karakter over sig. Tydeligst kommer dette måske til udtryk i hans mange vinterlandskaber. De overvejende horisontale linjeføringer kombineret med et højt himmelrum lader sig ligeledes indskrive i en umiskendelig dansk tradition.

Claus Brøndum Sørensen er opvokset med en pensel i hånden og malede oliemalerier på lærred, før han kunne læse og skrive. Faderen var Charlottenborgmaleren Peder Brøndum Sørensen, og han lod sønnen male ved sin side, når han arbejdede i atelieret.

Kirsten Jæger har arbejdet med ler, dekoration og brændingsformer gennem 25 år. Hun er optaget af at formgive store og små krukker og skulpturer, som hun både drejer og modellerer op. Dekorationen ridses og påmales emnerne som på et lærred. Det der inspirerer og driver er naturen, ofte gengivet abstrakt og naivistisk. Hun er først og fremmest håndværker, og som sådan er gentagelsen og fordybelsen i materialet helt i fokus.  

Kirsten Jæger har i de sidste år drevet sit eget værkstedsgalleri i VitaPark i Odder. Hun lægger meget vægt på at være aktiv i lokalmiljøet, hun er kunstnerisk leder af Fru Møllers Kunsthåndværkermarkeder og var initiativtager til pinsemarkedet i VitaPark KIP, som nu er smeltet sammen med Kulturfestivallen. Kirsten er iøvrigt medlem af Kulturrådet i Odder, og har sit daglige virke på Eriksminde Efterskole som underviser i blandt andet keramik og skulpturel keramik.